Czego nie wolno jeść przy nadkwasocie?
Spis treści:
Zbilansowana, lekka i urozmaicona dieta stanowi jeden z fundamentów zdrowego trybu życia każdego człowieka. U osób, które zmagają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, jak nadkwasota żołądka czy choroba refluksowa, ma ona jednak szczególnie duże znaczenie. Rodzaj, wielkość i sposób przygotowania posiłków ma bowiem ogromny wpływ na częstotliwość i uciążliwość objawów, dlatego codzienne menu powinno być ściśle kontrolowane. Co zatem jeść, a czego unikać przy nadkwasocie?
Jaka dieta przy chorobie refluksowej?
Choroba refluksowa i nadkwasota to dwa problemy ze strony układu pokarmowego, które dotykają ludzi w każdym wieku. Co więcej, często występują one wspólnie i w takim pakiecie poziom ich uciążliwości dla pacjenta znacznie się zwiększa. Jeżeli bowiem w żołądku odbywa się nadprodukcja kwasów, a przy tym dolny zwieracz przełyku działa nieprawidłowo i pozwala na cofanie się treści żołądkowej, to symptomy w postaci zgagi, bólu i pieczenia są częstsze oraz bardziej dokuczliwe. Na szczęście zarówno przy refluksie, jak i nadkwasocie, odpowiednia dieta może zdecydowanie poprawić komfort życia i zminimalizować ryzyko wystąpienia objawów. W obu przypadkach kluczem do sukcesu jest wykreślenie z jadłospisu produktów obciążających żołądek, w tym potraw smażonych, tłustych i pikantnych, dań gotowych i przygotowywanych z półproduktów, a także wszelkiego rodzaju fast foodów, słodyczy i cytrusów [Przeczytaj nasz wpis -> Zgaga po wszystkim co jem, dlaczego?]. Do składników zakazanych należą także mocne rosoły i buliony, pełnoziarniste pieczywo, kasze i makarony, marynaty czy warzywa cebulowe, które stymulują produkcję kwasów żołądkowych.
Zgaga to nieprzyjemna choroba przełyku. Jeżeli szukasz pomocy, konsultacji medycznej czy po prostu specjalistycznego leczenia to kliknij:
Co można jeść przy refluksie?
Wykluczenie z diety potraw ciężkostrawnych i zakwaszających organizm to podstawa w profilaktyce nadkwasoty i refluksu. Warto jednak wiedzieć, że choć lista produktów zakazanych jest dość długa i restrykcyjna to menu osób, cierpiących na takie dolegliwości wcale nie musi być ubogie i monotonne. Wręcz przeciwnie – zalecana jest jak największa różnorodność. Co zatem jeść przy nadkwasocie żołądka? Podstawę jadłospisu powinny stanowić produkty, które dostarczają organizmowi pełnowartościowego białka i dzięki temu przyczyniają się do wiązania kwasu solnego. Do takich składników należą: chude mięso i ryby, jaja, mleko i jego przetwory. Dobrym wyborem będą także gotowane warzywa, najlepiej w postaci rozdrobionej, dojrzałe, słodkie owoce (banany, nektarynki, brzoskwinie), drobne kasze (jaglana, manna, kuskus), pieczywo pszenne czy płatki owsiane. [Myślisz o diecie i nie wiesz jak zacząć? Sprawdź nasz wpis ->Dieta na zgagę – co jeść, czego unikać, jaka będzie odpowiednia?]
Co zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego?
W diecie na nadkwasotę ważny jest nie tylko rodzaj wybieranych produktów, ale także wielkość porcji, metoda przygotowywania potraw i sposób ich spożywania. Posiłki powinny być niewielkie i regularne, a samo jedzenie powinno odbywać się bez pośpiechu i z dużą uwagą. Warto skupić się na dokładnym gryzieniu, bo pochłanianie ogromnych kęsów przyczynia się do nadprodukcji kwasu solnego. W jaki sposób? Zalegają one w żołądku i są trawione przez długi czas, co pobudza wytwarzanie kwasów żołądkowych. Przeciwne działanie mają z kolei produkty bogate w pełnowartościowe białko (drób, jagnięcina, jaja, mleko, sery), a także oleje roślinne, masło czy śmietanka.
Co warto jeść na obiad przy nadkwasocie?
Przejdźmy jednak od teorii do praktyki i zastanówmy się, co jeść przy nadkwasocie. Dla przykładu pod lupę weźmy obiad, który dla większości ludzi stanowi główny posiłek w ciągu dnia. Aby zminimalizować ryzyko występowania dokuczliwych objawów ze strony układu pokarmowego należy przede wszystkim wykluczyć wspomniane już produkty zakazane, a także zrezygnować ze smażenia potraw, pieczenia z dużą ilością tłuszczu, a nawet wstępnego obsmażania przed duszeniem. Dobrym wyborem będą natomiast dania z grilla, gotowane na parze czy też pieczone w folii lub papierze.
Mogą to być na przykład takie propozycje, jak:
- pulpety drobiowe w lekkim sosie z ryżem i tartymi buraczkami
- łosoś z grilla z kaszą kuskus
- potrawka z królika z ryżem i duszonymi warzywami
- wszelkie zupy, najlepiej w postaci kremów na lekkich wywarach
- duszona jagnięcina z warzywami
- risotto lub kaszotto warzywami
Podsumowanie
W przypadku osób, uskarżających się na problemy ze strony układu pokarmowego, odpowiednia dieta stanowi ważny element procesu leczenia. Wiedza na temat tego, co jeść i czego nie jeść przy nadkwasocie pozwala na optymalne komponowanie swojego jadłospisu i zminimalizowanie ryzyka wystąpienia nieprzyjemnych objawów w postaci zgagi czy bólu żołądka.