Header background

Blog

Zgaga po wszystkim co jem, dlaczego?


Spis treści

    Pieczenie w przełyku i palący ból w okolicach mostka po zjedzeniu obfitego, tłustego lub pikantnego posiłku to problem, który dotyka wielu osób. O ile jednak u większości ludzi zgaga po jedzeniu pojawia się sporadycznie, to u niektórych jej objawy występują praktycznie po każdym posiłku, bez względu na jego wielkość, smak czy kaloryczność. Co jest przyczyną tego problemu i czego nie jeść przy nadkwasocie, aby była ona mniej dokuczliwa?


    Zgaga – co jeść?

    Zgaga to bardzo powszechna dolegliwość (Nie wiesz co to jest zgaga? Zobacz nasz wpis), która dotyka osoby w różnym wieku, o różnym poziomie aktywności i sposobie życia. Za jej występowanie odpowiedzialny jest dolny zwieracz przełyku, który nie zawsze działa prawidłowo i zamiast blokować treść pokarmową w żołądku, może pozwalać na jej cofnięcie. To z kolei skutkuje podrażnieniem delikatnego nabłonka przełyku i daje objawy w postaci bólu, pieczenia czy nieprzyjemnego posmaku w ustach. Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się zgagi warto więc zmienić swoje nawyki żywieniowe i wyeliminować z diety produkty, które mogą obciążać żołądek i powodować zwiększoną produkcję kwasów żołądkowych. Istotne jest jednak nie tylko to, co jeść na zgagę, ale również jakich zachowań i sytuacji unikać. Mowa tutaj między innymi o odstawieniu używek (np. papierosów), rezygnacji z wysiłku fizycznego bezpośrednio po posiłku czy też zmianie pozycji podczas spania z płaskiej na półleżącą.


    Zgaga to nieprzyjemna choroba przełyku. Jeżeli szukasz pomocy, konsultacji medycznej czy po prostu specjalistycznego leczenia to kliknij:


    Zgaga po jedzeniu – czego unikać?

    W przypadku zgagi, nadkwasoty czy refluksu dieta ma kluczowe znaczenie dla poprawy komfortu życia pacjentów. Zwykle wyeliminowanie z niej pewnej gamy produktów pozwala na zmniejszenie nie tylko częstotliwości, ale także intensywności objawów. Osoby, zmagające się ze zgagą powinny unikać przede wszystkim ciężkich, tłustych, kwaśnych i mocno doprawionych potraw. Muszą także zrezygnować ze słodyczy, tzw. fast foodów i produktów wysoko przetworzonych, jak dania gotowe, konserwy mięsne, zupy i sosy w proszku, mieszanki przypraw z dużą zawartością soli czy też kostki bulionowe. Wśród niezalecanych produktów są także cytrusy, tłusty nabiał, warzywa cebulowe, czosnek, pomidory i szparagi. Jeżeli chodzi o napoje to przy zgadze niewskazane jest picie mocnej kawy i herbaty, napojów gazowanych i alkoholu. Wszystkie one pobudzają wytwarzanie kwasów żołądkowych, co może skończyć się naprawdę intensywnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego

    Co jeść na zgagę?

    Lista produktów zakazanych w przypadku zgagi może wydawać się bardzo długa i obszerna, jednak równie bogaty jest zbiór składników, o które osoby, zmagające się z „palącym” problemem powinny wzbogacić dwój jadłospis. Co zatem jeść na zgagę? Dobrym wyborem jest chude mięso, takie jak drób, królik czy cielęcina, pszenne pieczywo, drobne kasze i ryż, odtłuszczony nabiał i przetwory mleczne. Dozwolonych jest także większość owoców i warzyw, a szczególnie zalecane są te, które mają odczyn zasadowy, na przykład ogórki, marchew, buraki czy rzodkiew. Produktami, po które warto sięgać w przypadku zgagi są również: imbir, migdały, siemię lniane i świeże zioła. Nie należy zapominać także o piciu dużych ilości niegazowanej wody mineralnej lub źródlanej.

    Jaka dieta na zgagę?

    Analiza produktów spożywczych zalecanych i zakazanych przy objawach zgagi powala wysnuć jeden, prosty wniosek: dieta osób, uskarżających się na refluks i nadkwasotę powinna być lekkostrawna, zdrowa i różnorodna. Należy unikać dań i składników, które mogą obciążać żołądek i wzmagać produkcję kwasów żołądkowych, natomiast wybierać te, posiadające odczyn zasadowy. Istotne jest także, aby się nie przejadać, w ciągu dnia jeść kilka mniejszych posiłków oraz zrezygnować z późnych kolacji.

    Czy istnieją domowe sposoby na zgagę?

    W bardzo wielu przypadkach zmiana nawyków żywieniowych i zdrowa, dobrze skomponowana dieta jest w stanie wyeliminować lub znacząco mniejszych ryzyko pojawiania się zgagi. Czasami jednak trzeba sięgnąć po dodatkowe środki. W doraźnej eliminacji tego problemu pomocne mogą być domowe sposoby na zgagę, jak na przykład kisiel z siemienia lnianego, soda oczyszczona czy też napar z imbiru. Więcej na informacji na ten temat znaleźć można w naszych artykułach: „Sposoby na zgagę – kilka przykładów i rozwiązań” oraz „Jak sobie poradzić ze zgagą w ciąży?”.


    Leczenie choroby refluksowej przełyku lub przepuklin rozworu przełykowego – Wybrane usługi – Lubin – Regionalne Centrum Zdrowia – EMC Instytut Medyczny SA (emc-sa.pl)


    Zobacz wszystkie nasze wpisy:

    Pozostałe wpisy

    Kontakt

    _ _ _

    Zgagadajmy się jeszcze dziś!

    Tło formularza
    Tło formularza
    Tło formularza
    Tło formularza
    * - pole obowiązkowe

    Zadzwoń +48 661 300 314

    PN-PT 10:00-20:00

    EUROMEDICARE SZPITAL SPECJALISTYCZNY
    UL. PILCZYCKA 144-148 54-144 WROCŁAW

    Strona główna! Zgagatek O choroba Lecz to człowieku! Kontakt Blog
    Zadzwoń +48 661 300 314