Header background

Blog

Dieta na zgagę – co jeść, czego unikać, jaka będzie odpowiednia?


Spis treści

    Zgaga to nieprzyjemna, a zarazem bardzo powszechna dolegliwość, bezpośrednio powiązana z zaburzeniami w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Chcąc wyeliminować jej nieprzyjemne objawy warto więc zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe i mocno kontrolować swoje codzienne menu. Jaka zatem dieta na zgagę jest zalecana przy refluksie przełyku i nadkwasocie żołądka? Co jeść, a czego unikać, aby nie pojawiało się dokuczliwe pieczenie i palący ból na wysokości mostka?


    Dieta na zgagę – jaka jest rola diety na zgagę i jakie są jej założenia?

    Dieta przy zgadze, refluksie, nadkwasocie i innych problemach z układem pokarmowym to sprawa kluczowa. Szczególnie, że nieprzyjemne objawy bardzo często pojawiają się właśnie po posiłku, kiedy jedzenie zamiast być spokojnie trawione w żołądku, wraca do przełyku i podrażnia jego wrażliwy nabłonek. Im bardziej tłusty, obfity i ciężki posiłek, tym ryzyko wystąpienia piekącego bólu jest większe, dlatego dieta na zgagę powinna być lekkostrawna i pozbawiona produktów, zakwaszających organizm i pobudzających wydzielanie kwasów żołądkowych.

    Trzeba również mieć na względzie, że przy refluksie i zgadze nie wystarczy zapytać „co można jeść?”. Istotny jest także sposób i czas spożywania pokarmu, a nawet zachowanie bezpośrednio po jedzeniu. Prawidłowa dieta w nadkwasocie żołądka to zatem 5 małych posiłków dziennie, kolacja najpóźniej 2-3 godziny przed udaniem się do łóżka i całkowita rezygnacja ze składników, obciążających żołądek. Warto również dobrze przeżuwać pokarmy i zaprzestać picia podczas jedzenia, a zaraz po nim unikać schylania się, dźwigania czy odpoczynku w pozycji leżenia na wznaki.


    Zgaga to nieprzyjemna choroba przełyku. Jeżeli szukasz pomocy, konsultacji medycznej czy po prostu specjalistycznego leczenia to kliknij:


    Dieta na zgagę – co można jeść kiedy pali Cię zgaga?

    Dieta na zgagę i przy nadkwasocie żołądka powinna być komponowana z dużą rozwagą, co nie oznacza jednak, że ma być bardzo uboga, surowa i restrykcyjna (zobacz nasz wpis o przyczynach zgagi i nadkwasoty -> Jakie są przyczyny zgagi i nadkwasoty?). Lista dopuszczalnych produktów jest naprawdę długa, a zestaw składników, minimalizujących dokuczliwe objawy również jest dość obszerny. Osoby, zmagające się ze refluksem przede wszystkim powinny wybierać potrawy lekkostrawne i przetworzone w jak najmniejszym stopniu, stawiać na dania gotowane (na przykład na parze) i duszone, a także pieczone w folii.

    Dobrym rozwiązaniem są również zupy, najlepiej delikatne kremy. W diecie na zgagę znaleźć się powinno chude mięso (drób, cielęcina, królik), duża ilość warzyw (w tym buraki, ogórki, marchew i rzodkiew, które mają odczyn zasadowy), pszenne pieczywo, drobne kasze i ryż, dojrzałe owoce, odtłuszczone mleko i jego przetwory (kefiry, jogurty)ii. Jeżeli pieczenie w przełyku się nasila, warto natomiast sięgnąć po kisiel z siemienia lnianego, papaję, herbatki ziołowe i napar z imbiru. Pomocne okazać się mogą także migdały, koktajle warzywne z burakiem lub ogórkiem, świeże zioła, a nawet owocowe gumy do żucia. Nie można też zapominać o dużych ilościach wody, jednak nie należy pić jej podczas posiłku, ale dopiero po pewnym czasie od jego zakończenia.


    Dieta na zgagę – jakich produktów należy unikać przy zgadze?

    Zgaga a dieta to temat-rzeka, a każda osoba, zmagająca się z tą dolegliwością może przedstawić własną, autorską listę produktów zakazanych. Istnieją jednak potrawy i składniki, które nasilają objawy refluksu i nadkwasoty u większości pacjentów, więc to właśnie na nie trzeba zwrócić szczególną uwagę przy komponowaniu diety. Mowa tutaj o tłustych potrawach i czerwonym mięsie (szczególnie w postaci smażonej), wszelkiego rodzaju fast foodach (frytki, hamburgery) i daniach ostrych oraz bardzo mocno przyprawionych. Dieta na zgagę nie powinna zawierać także owoców cytrusowych (pomarańcze, mandarynki, cytryny), czekolady i innych słodyczy, także artykułów o bardzo dużej zawartości błonnika .

    Ponadto przy refluksie (Co to jest refluks?)trzeba unikać wysoko przetworzonych dań i półproduktów, takich jak konserwy mięsne i rybne, gotowe mieszanki przypraw z dużą zawartością soli, kostki bulionowe czy dania i sosy w proszku. Na cenzurowanym są także niektóre warzywa (pomidory, cebula, karczochy, czosnek, por, szparagi), wszelkiego rodzaju marynaty z octem, tłusty nabiał (śmietana, sery żółte, topione i pleśniowe) oraz olej. Odpowiedź na pytanie, jaka dieta sprawdzi się przy zgadze musi zawierać w sobie jednak nie tylko listę zakazanych potraw, ale również płynów. Objawy zgagi i nadkwasoty bardzo często nasilają się po spożyciu kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych i alkoholu, więc te produkty należy bardzo mocno ograniczyć lub całkowicie wyeliminować ze swojej diety.


    Podsumowanie

    Zbilansowana, odpowiednio dobrana dieta to podstawa zdrowia każdego człowieka. W przypadku osób cierpiących na dolegliwości ze strony układu pokarmowego ma ona jednak szczególnie znaczenie, ponieważ to właśnie od spożywanych posiłków często zależy intensywność i częstotliwość występowania nieprzyjemnych objawów.

    Jeżeli więc zmagasz się uczuciem palenia w przełyku i zastanawiasz się, co jeść na zgagę, refluks czy nadkwasotę to zapamiętaj kilka najważniejszych zasad: wybieraj lekkie i mało przetworzone dania, ogranicz używki i kofeinę, a także kwaśne i tłuste posiłki. Ponadto jedz bez pośpiechu kilka mniejszych posiłków dziennie, dokładnie przeżuwaj pokarmy i nie objadaj się przed snem. Takie nawyki i dieta na zgagę z pewnością sprawią, że będziesz czuć się lepiej, a dolegliwości będą rzadsze i mniej odczuwalne.


    Bibliografia:

    1. Dietetyka kliniczna., pod red. M. Grzymisławskiego, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2019.
    2. Dietoterapia, pod red. D. Włodarka, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2014.
    3. L. Chevallier, 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Wrocław 2015.
    4. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2009.

    Pozostałe wpisy

    Kontakt

    _ _ _

    Zgagadajmy się jeszcze dziś!

    Tło formularza
    Tło formularza
    Tło formularza
    Tło formularza
    * - pole obowiązkowe

    Zadzwoń +48 661 300 314

    PN-PT 10:00-20:00

    EUROMEDICARE SZPITAL SPECJALISTYCZNY
    UL. PILCZYCKA 144-148 54-144 WROCŁAW

    Koperta
    Strona główna! Zgagatek O choroba Lecz to człowieku! Kontakt Blog
    Zadzwoń +48 661 300 314